Tjältining med kol har stora fördelar

Publicerad: 2016-03-07 10.30 | Senast ändrad: 2016-06-15 10.42

Tjältining med kol har stora fördelar

Från livsnödvändig värmekälla till helgnöje

Tillverkning av kol är en relativt enkel process. Man hettar upp trä i en syrefri miljö, en process som kallas pyrolys. Därefter ska kolet svalna, fortfarande i en syrefri miljö. När kolet har svalnat packas det i påsar, den minsta fraktionen tillverkar man briketter av.

Där man förr i tiden använde kolmilor har man idag stora ugnar. Tidigare satt kolarna och vaktade milan i dagar, nu sitter processpersonalen och tittar på skärmar.

För något sekel tillbaka användes kolet i stora mängder i industrin. Man använde det i många olika processer framförallt inom järnindustrin. När sedan elen gjorde sitt intåg på marknaden försvann det stora behovet av kol. Under denna period började man på andra sidan Atlanten att utveckla grillningen. Den trenden har sedermera spridit sig till oss i Sverige och numera grillar i princip alla i Sverige.

Tjältining

Under vinterhalvåret i Sverige kryper tjälen ner i marken och gör det svårt att gräva. Har man dessutom kablar eller rör i marken kan man inte gräva utan att tina marken först. Kolet har under hela 1900 talet används för att tina i marken, men har även här upplevt konkurrens av elen.

Den absolut största fördelen med kolet om man jämför med el tråg, är att det är otroligt effektivt. Om man tänder kolet på eftermiddagen så kan man gräva ungefär 1 meter på morgonen dagen efter. Befinner man sig i norra delen av Sverige kan man behöva tina i upp till 1 vecka med ett el tråg för att ta sig igenom tjälen. Använder man kol slipper man dessutom problem med stölder av kablar, utrustning och jordfelsbrytare som slår av.

Kostnadseffektivt

Att tina med kol är väldigt enkelt och kräver ingen dyr utrustning. Man skottar bort så mycket snö som möjligt, därefter lägger man ut säckarna. Ca 4-6 säckar per grav är lagom. Därefter tänder man kolet med hjälp av tändvätska. När kolet tagit sig täcker man det med plåtar, ett gammalt el tråg eller ett oljefat. Man täcker det brinnande kolet för att minska värmeförlusterna och minimera syretillförseln. När kolet har brunnit upp är det bara att sätta spaden i backen.

En pall med kol på 48 säckar räcker till tio till tolv gravar eller 48 urnor. Norrlandskol har lager i Hallsberg och skickar tjältiningskol till hela Sverige. Norrlandskol har lång erfarenhet och stor kunskap gällande kolet som produkt.

Norrlandskol kommer att vara med som utställare på vinterväghållningsdagarna i Huddinge den 26-27/10 !
 

Erik Blomberg, Norrlandskol AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Norrlandskol AB

http://www.norrlandskol.se


Erik Blomberg

070-7172141
erik.blomberg@norrlandskol.se

Senaste artiklar

10 maj 2021

Livesänd webbkurs i kommunal vinterväghållning

Livesänd halvdagskurs för arbetsledare och maskinförare kring ansvar, planering och utförande av kommunal vinterväghållning. 

Läs mer »

11 januari 2021

Väderextremer komplicerar utkallningen

När ska man trycka på knappen och kalla ut snösvängen? Och ska alla ut på en gång? Frågorna är många och svaren inte givna. Särskilt svårt att hantera är väderextremerna.

Läs mer »

2 november 2020

Vinterväghållningsdagarna 2019

ACAMA inbjuder för fjärde året i rad till två innehållsrika fortbildningsdagar kring vinterväghållning, den 23-24 oktober 2019.   Som deltagare får du: 

Kunskap och inspiration från välkända föreläsare i branschen

Nätverkande med kollegor från hela landet på konferensmiddagen den 23/10

Fördjupande dialog med våra utställare under fortbildningsdagarna

Läs mer »

2 november 2020

Vinterväghållningsdagarna 2018

Acama inbjöd för tredje året i rad till fortbildningsdagar för vinterväghållare och andra intressenter i vinterväghållningsbranschen. I år på Wärdshuset Lasse Maja i Järfälla 24-25/10-18. Ledteman för dagarna var: ”Praktiskt utförande i vardagen" och "Framtidens vinterväghållning”

Läs mer »

Aktuella kurser

Mest lästa i år

Gilla oss på Facebook!

Nyhetsarkiv

VVH-dagarna

Övriga kurser

Vinterfakta